DOBRODOSLI NA BLOG "RAZNE ZANIMLJIVOSTI"

Ovde cete saznati mnoge stvari za koje mozda nikada nista ni culi... Uzivajte!!

ChatBox

utorak, 16. kolovoza 2011.

Pronadjena Nojeva barka (VIDEO)


Grupa kineskih i turskih evagelističkih hrišćana tvrdi da je otkrila ostatke Nojeve barke na jednoj turskoj planini. Analize ugljenikom pokazale su da su drveni fragmenti, pronađeni na planini Ararat, na severoistoku Turske, stari 4.800 godina, te da potiču iz doba kada je, kako se veruje, barka sagrađena.
"Nismo sto odsto sigurni da se radi o Nojevoj barci, ali jesmo 99,9 odsto", rekao je Jeung Ving-čeung, hongkonški reditelj dokumentarnih filmova i jedan od 15-članog istraživačkog tima. Struktura broda sadrži nekoliko odeljaka za koje se veruje da su u njima držane životinje, kazao je Jeung. Kako piše lodonski Daily Telegraph grupa evangelističkih arheologa je objasnila da na mestu na kojem su pronađeni ostaci barke kao ni u blizini tog lokaliteta nikada nije bilo ljudske naseobine.

Turski zvaničnici tražiće od Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) da ovo područje proglasi svetskom baštinom kako bi bilo zaštićeno tokom opsežnijih arheoloških iskopavanja, naveo je hongkonški reditelj. Ipak, poslednja ekspedicija je označena kao prevara od strane magazina National Geographic, koji tvrdi da je lider grupe, turski akademik, prethodno optuživan za lažiranje fotografija barke.
Međutim, oni nisu prva grupa koja tvrdi da je otkrila barku, koju je po Bibliji izgradio Noje na Božju zapovest kako bi spasio sebe i svetske životinjske vrste od potopa. Uprkos mnogim glasinama o tome da je barka pronađena, još nije naučno potvrđeno njeno postojanje. Za barku se u Knjizi postanja kaže da je dužine „300 lakata“, ili oko 137 metara i „da počiva na planinama Ararata“. Eksperti se slažu da bi te planine trebalo da se nalaze u današnjoj Jermeniji i istočnoj Turskoj.   
Moderni tragači barke su se fokusirali na dve glavne lokacije: takozvanu: „Araratsku neravan“, u blizini vrhova Ararata i Durpinjar na tursko-iranskoj granici. Tokom 2004. Danijel MekGiven, biznismen iz Honolulua je objavio da će finansirati ekspediciju sa 600.000 funti do vrha Velikog Ararata, ali je odbijen od strane turskih vlasti jer se vrh nalazi unutar restriktivne vojne zone, a on je pri tom platio satelit da fotografiše područje.
Tokom 2006. Bob Kornuke sa Biblijskog arheološkog i istraživačkog instituta pokrenuo je ekspediciju u Iranu, na planinama Alborz, takođe po bibliji moguće mesto gde leži barka. Njegov tim je tvrdio da je otkrio objekat 4.000 metara iznad nivoa mora, koji izgleda kao da je napravljen od crnih drvenih greda i da je veličine manjeg aviona. Oni su takođe saopštili da su unutar tog objekta pronašli fosile morskih životinja ali ni jedna nezavisna istraga nije potvrdila sve te navode.  
    Prema Bibliji, Bog je odlučio da potopi zemlju kako bi je očistio od svih zala, a Noju je dao zadatak da sagradi barku i u nju smesti po par od svake životinjske vrste.  Kada se voda povukla, barka se nasukala na vrh planine za koju se dugo verovalo da je planina Ararat, najviši vrh u savremenoj Turskoj.


    Nema komentara:

    Objavi komentar

    Popularni postovi