DOBRODOSLI NA BLOG "RAZNE ZANIMLJIVOSTI"

Ovde cete saznati mnoge stvari za koje mozda nikada nista ni culi... Uzivajte!!

ChatBox

srijeda, 17. kolovoza 2011.

VIDEO Najveca riba na svetu


Pošto kit nije, kao što vjerojatno svi znaju, sisavac, najveća riba na svijetu je morski pas. No se samo pas, već velika kitopsina. Vjerovalo se i da je najveća kitopsina duga oko 12.65 metara. No to nije točno!
Velika kitopsina može narasti do 20-ak metara! To su ustanovili znanstvenici u blizini obale Mozambika, gdje oko 20 posto kitopsina luta podmorjem.
- Druga istraživanja su prethodno pokušala izmjeriti kitopsine metrom ili od oka, što je očito teško učiniti - rekao je Christoph Rohner, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u novom mjerenju za AOLNews. Rohnerov tim se koristio kamerama s montiranim laserima kako bi točno odredio dužinu pasa, ali i njihove životne navike.
- Laserski sustav će nam zaista omogućiti dobivanje točnih mjera kitopsina koje slobodno plivaju, pa bi mogli zaključiti da je najveća riba još i veća no što se prije vjerovalo - kaže Rohner.
Kitopsine inače nisu prijetnja za ljude, i prilično su prijateljski raspoloženi plivajući polako podmorjem. Ne samo da ne želi okusiti čovjeka, kitospina neće ručati ni tunu, tuljane ili neki drugi standardni objed, recimo, velikog bijelog morskog psa. Kitopsina ne samo da ne bi stavila čovjeka u usta, već bi ga i ispljunula, kad bi se ovaj nekom ludom slučajnošću našao u njenim ustima.
Kitopsina preferira plankton i minijaturne organizme u svojim golemim ustima.
Inače, znanstvenici se nadaju da će odrediti i životni vijek, za koji se procjenjuje da iznosi oko stotinjak godina.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi