DOBRODOSLI NA BLOG "RAZNE ZANIMLJIVOSTI"

Ovde cete saznati mnoge stvari za koje mozda nikada nista ni culi... Uzivajte!!

ChatBox

petak, 19. kolovoza 2011.

Pronađena Atlantida i čudovišna zmija OBAVEZNO POGLEDATI


Naučna otkrića ili podvale? Neobična slika morskog dna Atlantskog okeana nedaleko od Kanarskih otoka prikazuje savršeni pravougaonik ispresijecan linijama za koje se pretpostavlja da su ulice davno potonulog grada iz legendi, Atlantide.

Slika se može vidjeti putem Google Oceana, a nalazi se na koordinatama 31 15'15.53N 24 15'30.53W, piše Telegraph, a pronašli su je historičari koji istražuju postojanje Atlantide, Dr. Charles Orser i Bernie Bamford. 

Atlantida je, po grčkoj mitologiji, otok legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza.

Prvi put Atlantidu spominje starogrčki filozof Platon, koji kaže da je ona razorena prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom 9.400 prije njegovog rođenja.

U davna vremena, iza moreuza "Herkulusovi stubovi" (Gibraltar), zabilježio je Platon, prostirao se veliki otok koji se zvao Atlantida. Otok je imao površinu oko 154.000 kvadratnih milja, a na njemu je živjelo oko 20 miliona ljudi.

'Plodne ravnice bile su ispresjecane mnogim kanalima, koji su služili kao vodeni putevi za prijevoz razne robe i poljoprivrednih proizvoda. O bogatstvu ove hipotetične civilizacije govori podatak da je njen glavni grad bio opkoljen visokim bronzanim zidovima, a dvorci, vile i hramovi bili su prekriveni zlato i srebrom', pisao je Platon, koji je isto tako tvrdio da je Atlantidu progutalo more nakon potresa i vulkanskih erupcija.

Tim naučnika s njujorškog državnog Univerziteta koji je pronašao sliku tvrde da ovo otkriće zaslužuje veću pažnju i dalje sitraživanje jer da bi se Atlantida mogla nalaziti na ovoj lokaciji.

Google Ocean, ekstenzija popularnog Google Eartha, omogućuje korisniku da virtualno istražuje morske dubine i pruža uvid u skrivena bogatstva mora i okeana.


Čudovišna zmija od 30 metara uzbunila duhove na Borneu

Prema legendi Nabau je ime strašne zmije, duže od 30 metara i s glavom nalik na zmajevu.
 
No mještani koji žive u blizini rijeke Baleh, na otoku Borneo, ponovo su počeli vjerovati u postojanje mitskog čudovišta, nakon što je fotografija nečeg što podsjeća na gigantsku zmiju izašla u javnost.


Fotografija koju je snimio član nadzornog tima za praćenje poplava u regiji, izazvala je veliku debatu o tome radi li se o stvarnoj snimci ili je sve djelo nekog šaljivdžije koji se poslužio photoshopom. Čak su i ugledne novine 'New Straits Times' iz Kuala Lumpura svojim čitateljima postavile anketu radi li se zaista o čudovištu ili je nešto drugo posrijedi. Mještani koji tvrde da su vidjeli zmiju kažu da je dobila ime Nabau po drevnoj morskoj zmiji koja se transformirala u različite životinje.

Zmija duga kao autobus hranila se krokodilima
 
Ljudi koji su proučavali snimak načinjen iz zraka, odbacili su sugestije da se radi o balvanu. 'Balvan ne može biti toliko svinut, zar ne?', upitao se jedan pisac. Drugi su pretpostavljali da je možda riječ o gliseru, no i ta pretpostavka je odbačena zbog previše zakrivljenog smjera plovidbe. Najčešća pretpostavka bila je da je fotografija jednostavno obrađena pomoću kompjutera. Ipak, mještani koji tvrde da divovska zmija postoji, kažu kako fotografije bića snimljenog u različitim djelovima rijeke dokazuju da ono u njoj zaista i egzistira.
 
Početkom ovog mjeseca znanstvenici su otkrili fosil zmije ubojice koja je bila duža od autobusa, težine manjeg automobila, te je mogla progutati životijnu veličine krave. Čudovište dugo oko 15 metara nazvano Titanoboa, bilo je toliko veliko da se hranilo krokodilima i velikim kornjačama. Živjela je u tropskim šumama Južne Amerika prije 60 milijuna godina. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi