DOBRODOSLI NA BLOG "RAZNE ZANIMLJIVOSTI"

Ovde cete saznati mnoge stvari za koje mozda nikada nista ni culi... Uzivajte!!

ChatBox

petak, 5. kolovoza 2011.

Kornjača Jonathan (178) je najstarija životinja na svijetu

Kornjača nazvana Jonathan, koja živi na ostrvu St. Helena u južnom Atlantiku, sa svojim 178 godina smatra se najstarijom živom životinjom na svijetu.




Uprkos svom godištu Jonathan se, prema riječima lokalnog stanovništva, i dalje dobro drži i redovno pari sa tri mlađe ženke.

Glasnogovornik turističkog ureda ostrva objasnio je da je Jonathan u vlasništvu vlade St. Helene i da živi na posebnoj plantaži na guvernerovoj zemlji. Društvo mu pravi još pet kornjača mnogo mlađih od njega.

Kad je 1882. sa Sejšela donesen na ostrvo već je bio zreo i imao oko 50 godina. Stoga sada minimalno ima 178 godina i najstariji je stanovnik St. Helene, a vjeruje se i najstarija kornjača na svijetu.

Ime je dobio tek tridesetih godina prošlog stoljeća, a dao mu ga je guverner Spencer Davis.

I dalje je, kako kažu iz turističke zajednice, veoma aktivan i obožava privlačiti pažnju i pozirati. Slijep je na jedno oko, ali ga to ne sputava, prenosi Telegraph.

Postao je poznat nakon što je snimljen na crno-bijeloj fotografiji oko 1900. godine. Ta fotografija je nedavno prodata na aukciji za 4.000 funti (oko 4.580 eura).

Ostrvo St. Helena ima oko 4.200 stanovnika. Poznato je i po tome što je Napoleon tu protjeran 1815. godine. Tu je držan u zarobljeništvu do 1821. i pokopan nakon smrti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi